Читај ми!

Алтернативна медицина све заступљенија

Kинеска медицина заузима прво место по броју пацијената у свету, док је класична медицина тек четврта на тој листи. Око 200 милиона грађана ЕУ годишње решење проблема потражи у алтернативној медицини. И у Србији је све више заинтересованих за лечење алтернативним методама.

Упркос томе што је прошло више од пет година од како је алтернативна медицина легализована у Србији, за поједине грађане она је и даље непознаница.

Према подацима Светске здравствене организације, кинеска медицина заузима прво место по броју пацијената, док је класична медицина тек четврта на тој листи.

Око 200 милиона грађана ЕУ годишње решење проблема потражи у алтернативној медицини. 

Они који је примењују често мисле да се путеви алтернативне и класичне медицине никада не укрштају. Где изда једна - наду полажу у другу медицину.

Међутим, лекари који примењују и класичну и алтернативну медицину кажу да се она не може делити.

Према речима педијатра и учитеља реикија Мирјане Мићовић, и класична и алтернативна медицина имају ограничења и предности.

Иако се многе методе примењују вековима, у Србији су поједине попут квантне медицине у зачетку.

„Пацијенти који су најчешће долазили код нас долазили су због алергијских проблема, било да се ради о поленима или проблемима на кожи, због лечења различитих инфекција. Апарат има 400 дијагноза“, објаснила је инфектолог Славица Бошковић.

Хомеопатија, квантна медицина, јога, таи-чи само су неке од признатих метода алтернативне медицине у Србији, а алтернативном медицином могу се бавити само здравствени радници.

На сајту Министарства здравља постоји списак свих здравствених радника са радном дозволом за бављење неком од метода из алтернативне медицине.

Министарство је до сада издало више од 200 дозвола за рад.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи