Читај ми!

Научници штампају минијатурне органе

Амерички научници су развили минијатурне људске органе настале три-де штампањем, који би могли да створе такозвано тело на чипу, чиме би унапредили тестирање утицаја различитих лекова и болести на људске органе. Министарство одбране САД у пројекат је уложило 24 милиона долара, а истраживање су подржале и многе здравствене и научне институције.

Институт за регенеративну медицину универзитета „Вејк Форест“ у савезној америчкој држави Северна Каролина, развио је минијатурне људске органе настале три-де штампањем, који би могли да створе такозвано тело на чипу, чиме би унапредили тестирање утицаја различитих лекова и болести на људске органе, пише британски Телеграф.

Умањене верзије система органа постављене на чип величине пет центиметра сличне су онима на људском телу.

Ово тестирање је јефтиније, ефикасније, али и моралније од тестирања на животињама.

Тим научника са „Вејк Фореста“ пробија пут ка тродимензионалном штампању људских органа. Њихов метод биоштампања је такав да се ћелије ређају ред по ред на вештачке скеле, које контролишу и одржавају структуру органа током процеса.

Мали органи су предвиђени за пројекат под називом „Тело на чипу“, не представљају у потпуности функционалне органе, већ делове људског ткива који су заједно спојени системом канала којима циркулише замена за крв, која органе одржава у животу.

„Штампамо минијатурне органе, попут јетре, срца, плућа и васкуларних структура. Захваљујући иновативној технологији, знаћемо не само како медикаменти утичу на један орган већ и како утичу на читаве системе органа“, рекао је Ентони Атала, директор института „Вејк Форест“.

Цео систем је постављен на чип од пет центиметра, чији сензори прате рад и стање ћелија.

Захваљујући вештачком систему за циркулацију, научници не само да снабдевају ћелије упрошћених верзија људских органа супстанцама потребним за живот већ могу и да посматрају како се који органи мењају кад се у „крв“ убаце различити биолошки и хемијски агенти, који могу штетити или користити људском телу.

Сензори чипа су у стању да мере промене у температури органа, ниво кисеоника и многе друге важне факторе.

Министарство одбране САД у пројекат је уложило 24 милиона долара, а истраживање су подржале и многе здравствене и научне институције из Америке.

Научници института „Вејк Форест“ 2011. године су демонстрирали како би једног дана било могуће три-де штампање у потпуности функционалних органа на основу модела.

Тим је тренутно у стању да штампа „просте“ органе, попут носа, уха или костију, а нова технологија је, међутим, годинама удаљена од тога да постане пракса, поготово када је реч о комплексним органима, попут јетре или срца.

У фебруару 2011. године научници са универзитета „Корнел“ успели су да одштампају три-де уво.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи