Откривена вакцина против ХИВ-а?

Амерички научници одушевљено су представили резултате истраживања на мајмунима, који су показали да нова вакцина успешно штити ове животиње од СИВ вируса, еквивалента људском вирусу ХИВ. Исти принцип требало би ускоро да се примени и на људима.

Научници су дошли до вакцине која успешно штити мајмуне од СИВ вируса, еквивалента људском вирусу ХИВ који изазива неизлечиву сиду, наводи Би-Би-Си.

Амерички научници одушевљено су представили резултате истраживања, који су показали да је у случају девет од укупно шеснаест мајмуна вакцина против СИВ-а била делотворна.

Исти принцип требало би сада применити и на људе и испитати колико вакцина може бити ефикасна у спречавању ширења ХИВ-а.

Професор Луис Пикер са „ВГТИ“ института универзитета у Орегону, тврди како је искорењивање овог, као и било којих других вируса, веома тежак посао, јер увек могу постојати ћелије које су измакле анализи.

Тим научника радио је с веома агресивном врстом вируса под називом СИВмац239, који је и до сто пута смртоноснији код мајмуна него што је ХИВ код људи.

Мајмуни заражени вирусом умирали би у просеку после две године. Иако су и после овог вакцинисања поједини мајмуни изгубили битку против вируса, у случају више од половине посматраних животиња које су примиле вакцину, ситуација је била знатно боља.

„У добром делу случајева, уз веома строге критеријуме, дошли смо до ситуације у којој у телу мајмуна није остао ниједан траг вируса“, наводи професор Пикер.

Вакцина је заснована на другом вирусу, цитомегаловирусу (ЦМВ) из породице херпеса, који је употребљен како би се одбрамбени систем мајмуна покренуо на борбу против молекула СИВ-а.

Научници су прво вакцинисали макаки-резус мајмуне, након чега су их изложили СИВ-у. Уочили су да се у почетку вирус брзо стабилизује у организму и шири се још брже. Али већ са првом реакцијом организма и његовог одбрамбеног система, вирус је био уништен.

Мајмуни који су позитивно реаговали на вакцину, након вакцинације били су отпорни на вирус наредних годину и по до три године.

Професор Пикер објашњава да његов тим и даље ради на томе да открије разлог зашто је вакцина „радила“ само у случају девет од шеснаест мајмуна.

„Разлог би могао да буде у томе што је СИВ веома патоген вирус, и ово је најбоље што можемо да постигнемо. Битка је још увек у току, и за сада је резултат такав да половина случајева даје позитивне резултате, док у половини случајева мајмуни нажалост умиру“, објаснио је професор Пикер.

Оно што јавност највише интересује јесте то да ли би исте, или сличне вакцине могле да се користе и код људи, с обзиром на то колика је сличност СИВ и ХИВ вируса.

Како би дошли до тог открића, професор Пикер наводи да је потребно да се увере да је њихов производ сто одсто безбедан, јер би ризик био сувише велик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи