Читај ми!

Европљани расту к'о „заливени“

Услед све боље здравствене неге, бројчаног смањења породице и побољшања услова за живот, европски мушкарац порастао је 11 центиметара између 1870. и 1980. године, у просеку центиметар сваке деценије.

Европски мушкарац виши је у односу на свог претка из 1870. године више од 11 центиметара, показала је студија британских научника. Највећи узроци драстичног пораста висине је побољшање здравствене неге људи у последњем веку.

Супротно очекивањима, студија је показала да се раст просечне висине мушкараца додатно убрзао током периода када су свет задесила два светска рата и велика економска криза, дешавања за која су научници били убеђени да ће се негативно одразити због распрострањеног сиромаштва, глади и свих ратних тешкоћа.

Студија, која је објављена у часопису Oxford Economic Papers, показала је да је вероватни разлог за наставак раста и током прве половине 20. века одлука многих породица да имају мање деце. Одавно је познато да бројчано мање породице повољно утичу на просечну висину својих чланова, вероватно због бољих услова за живот.

„Повећање просечне висине мушкараца кључни је индикатор побољшања здравља европског становништва“, каже вођа студије Тимоти Хатон, професор економије на Универзитету у Есексу.

Према његовим речима, побољшавање здравствене неге узроковало је драстично смањену смртност од болести, посебно оних које су крајем 19. и почетком 20. века харале и односиле милионе људских живота.

Други разлози за пораст просечне висине су боље зараде, побољшање санитарних и животних услови, све већа информисаност становништва о хигијени, здрављу и храњивости одређених намирница.

Истраживачи, нажалост, нису успели да ураде и студију која би показала раст женске популације, пошто не постоји толико обимна историјска грађа за нежнији пол.

Научници су упоредили податке мушкараца старости 21 годину из 15 европских земаља и између 1870. и 1980. године. За последњих неколико деценија коришћени су подаци систематских прегледа, а за период до 1920. године коришћене су информације из здравствених картона војних регрута.

Иако је висина просечно порасла 11 центиметара, постоје разлике по земљама. Док су шпански мушкарци 1980. године порасли 12 центиметара у односу на своје претке, тако су Швеђани порасли „само“ 10 центиметара.

Шпанци су тако са 163 порасли на 175 центиметара просечне висине, док су Швеђани са 170 отишли на 180 центиметара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи