Читај ми!

Трешње – природни лек и еликсир лепоте

Својом једрином, црвеном или жутом бојом, омиљеним слаткастим укусом, трешња мало кога може „да одбије“. Иако звучи невероватно, ово воће је „природни лек са дрвета“, јер садржи велику количину витамина Ц, цинка, фолну киселину, калцијум, гвожђе и биљне пигменте, такозване антоцијанидине који су највреднији састојак.

Сезона трешања је у пуном јеку. По мишљењу бечког здравственог стручњака Хадемара Банкхофера трешње су „природни лек са дрвета" и помажу између осталог код проблема са реумом и гихтом.

Трешње садрже велику количину витамина Ц и цинка, који су веома важни за отпорност организма, затим фолну киселину за здраво срце и крвоток, калцијум за кости и гвожђе за крв. Међутим, највреднији су биљни пигменти, такозвани антоцијанидини који се налазе у трешњама.

Они јачају везивно ткиво, те спречавају настанак бора тако што уништавају штетне ензиме који кожу чине старом и набораном.

Трешње такође могу да спрече настанак целулита, а на америчком универзитету у Вермонту доказано је да су антоцијанидини добри и против упале мишића и грчева у листовима ногу.

Делотворно дејство антоцијанидина код проблема са реумом и гихтом, открио је 1950. године у Тексасу немачки лекар Лудвиг Блау. Он је, наиме, сам боловао од гихта, имао јаке болова од којих повремено чак није могао ни сам да се креће, већ само помоћу инвалидских колица.

Једном приликом је приметио да су његови болови након две шаке трешања били мањи.

Покренуо је студију са пацијентима који су патили од реуме и гихта и од тада је доказано да трешње смањују ниво мокраћне киселине и лече упале.

Према речима бечког стручњака Банкхофера, против реуме и гихта ефикасније су тамне трешње, јер садрже више пигмента.

Помоћу својих заштитних киселина и воћног шећера трешње подстичу рад желуца, црева и панкреаса и самим тим подстичу и варење.

Осим тога, трешње избацују воду из организма и на тај начин растерећују срце и крвоток и активирају јетру и бубреге.

Антибактеријске супстанце у трешњама спречавају стварање зубних наслага и могу да спрече настанак каријеса и проблеме са деснима попут пародонтозе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи