Читај ми!

„Крезуба“ Србија

Смањивање броја запослених у државним стоматолошким установама у Србији, има за последицу све већи број безубих грађана старијих од 25 година, упозорили су стручњаци поводом Недеље здравља уста и зуба, која се завршава 19. маја.

Поводом Недеље здравља уста и зуба, која се завршава 19. маја, стручњаци су изјавили да је у Србији све већи број безубих грађана старијих од 25 година.

После 2006. године, када је стоматолошка служба искључена из државног система финансирања, у најтежу ситуацију је доведено радно активно становништво, рекла је Танјугу помоћница директора Градског завода за јавно здравље Београда докторка Ирена Џелетовић Милошевић.

„Део становништва од 25 до 65 година, остао је непокривен овим видом обавезне здравствене заштите и многи су приморани да се одрекну зубарских услуга ако немају новца", рекла је Џелетовић Милошевић и додала да често немају ни времена, па код стоматолога одлазе само кад зуб заболи.

Стручна препорука је, међутим, да се на превентивне прегледе иде једном у шест месеци.

Највише страдају грађани који немају новца да оду ни у државну ни у приватну ординацију, а не прелазе цензус прописан за социјално угрожене, оценила је докторка Џелетовић Милошевић.

Истичући да је стоматологија један од најскупљих сегмената здравствене заштите и да би баш зато требало улагати у превентиву, она је додала да је то превелики задатак за десетковане стоматолошке службе у домовима здравља.

Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање из децембра 2012, од укупно 108.036 запослених у здравству Србије, број уговорених стоматолошких радника износи свега 3.846, што чини 3,6 одсто свих радника под уговором.

„Захваљујући великим напорима зубара у домовима здравља, све више деце је обухваћено превентивним здравственим програмима, док су у школама 'бомбардовани' превентивно-профилактичким мерама које су везане за орално здравље", објаснила је докторка Џелетовић Милошевић.

Она је истакла да нема званичних нових података о оралном здрављу школске и предшколске деце и младих, али се процењује да су те мере већ почеле да дају резултате.

Са друге стране, старији од 65 година у домове здравља најчешће долазе због тоталних протеза које су за њих бесплатне, рекла је докторка Џелетовић Милошевић и подсетила да је последње истраживање здравља становништва Србије из 2006. године показало да међу најстаријима има више од 40 одсто безубих.

Процена је да ће тај проценат да расте, пре свега због пада животног стандарда.

Стручњаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут" оценили су да обољења уста и зуба, „која су нераскидиви део општег здравља, нису у довољној мери препозната као јавно-здравствени проблем" и да би било неопходно веће улагање „у свеобухватну превенцију која је најисплативији, најједноставнији и најквалитетнији начин заштите оралног здравља".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи