Читај ми!

Ткиво бубрега и корен косе из матичних ћелија!

Јапански научници у јануару први у свету успели да направе ткиво бубрега и корен косе из матичних ћелија. Ови успеси могли би да елиминишу потребу за трансплантацијом бубрега и пруже најбоље решење за проблем ћелавости.

Тим истраживача Универзитета „Кјото" саопштио је да је први у свету успео да направи ткиво бубрега из iPS ћелија, врсте матичних ћелија које могу да се преобразе у било које људско ткиво.

Стручњаци које је предводио доктор Кенђи Осафуне, кроз серију експеримената, успели су да најпре узгаје ћелије бубрежног ткива и онда помоћу њих створе део уринарног канала бубрега.

То би у будућности могло да значи да више неће бити потребе за трансплантацијом код пацијената чији су бубрези изгубили функцију, јер би болесни органи могли да буду регенерисани употребом матичних ћелија.

Истраживачки тим део је Центра за iPS ћелије Универзитета „Кјото" којим руководи професор Шиња Јаманака, један од прошлогодишњих добитника Нобелове награде за медицину.

Тај центар тренутно ужива велику пажњу медија у Јапану и означен је као један од приоритета јапанске владе у финансирању науке.

Захваљујући томе, стручњаци Центра од фебруара почињу рад на отварању банке iPS ћелија, како би се створила адекватна резерва таквих ћелија, веома тешких за узгајање и обезбедила редовна помоћ хитним медицинским случајевима и стално снабдевање истраживачких лабораторија.

Матичне ћелије способне за развој у различите типове људског ткива најлакше се добијају из људског ембриона, али је тај поступак изазивао велике етичке проблеме у вези са могућношћу да тек зачети организам у мајчиној утроби буде оштећен при њиховој екстракцији.

Научници су стога развили нове технологије за култивацију тих ћелија из ћелија коже или крви одраслих људи, али тај процес захтева много времена и често се завршава неуспехом, па је број матичних ћелија доступан за медицински третман ограничен.

Банка ћелија Универзитета „Кјото" биће развијена из белих крвних зрнаца добровољних давалаца и представљаће решење за тај проблем, јер ће омогућити константно снабдевање медицинских и истраживачких институција у земљи iPS ћелијама највишег квалитета, односно поузданости. То би требало и да знатно смањи цену терапије матичним ћелијама.

Конкретан пример важности овакве банке јесте и чињеница да је готово истовремено са пробојем у регенерацији бубрега у Јапану прошле недеље објављена вест да је истраживачки тим Универзитета "Кеио" у Токију, користећи управо матичне ћелије култивисане у поменутом центру у Кјоту, успео да створи корен косе.

Иако је и до сада било могуће делимично решити проблем ћелавости пресађивањем корена длаке са других телова тела, број и густина длаке су били ограничени.

Тај недостатак ће у будућности, захваљујући и раду јапанских научника, вероватно заувек бити уклоњен употребом матичних ћелија за регенерацију косе, па ће и они мушкарци који су потпуно изгубили косу моћи да нађу савршено решење за своје муке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи