Читај ми!

Чести откази – велики ризик од инфаркта

Срце тешко подноси ситуације попут остајања без посла. Амерички стручњаци утврдили су да ризик од срчаног удара расте на 60 одсто код особа које често добијају отказ. Опасност по организам иста без обзира на пол.

Незапосленост не шкоди само вашем новчанику већ представља и потенцијално озбиљну претњу по здравље, показала је студија која је у САД проучавала утицај губитка посла на повећани ризик од срчаног удара.

Иако су стручњаци дошли до закључка да беспарица није по себи превелики ризик по здравље, показало се да је често добијање отказа једнако опасно по здравље као и ризици који прате пушење, високи крвни притисак или друга стања која су лоша по срце.

У истраживању је учествовало више од 13.000 мушкараца и жена старости од 51 до 75 година.

Истраживање је спровођено од 1992. године, а сви учесници су анкетирани на сваке две године када су им узимани подаци о здрављу и запослењу.

Показало се да је 1.061 особа доживела инфаркт током година спровођења анкете.

Испитаници који су током тог периода макар једном остали без посла имали су 22 одсто веће шансе да добију срчани удар од оних који нису изгубили посао.

Највећу шансу за срчани удар, чак 60 одсто, имале су особе које су за време истраживање најмање четири пута остајале без посла.

Тај проценат се односи једнако и на мушкарце и на жене.

Из прикупљених података не види се, међутим, да ли су незапослене особе у том статусу зато што су добиле отказ или из неког другог разлога.

Све варијанте подведено су под један појам „без посла", с тим што пензионисање није ушло у ту категорију.

Особе које су раније имале инфаркте нису учествовале у истраживању.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи