Читај ми!

Омега 3 не утиче на срце

Анализирајући преко 68.000 људи, грчки научници са Универзитета у Јањини, установили су да омега 3 масне киселине немају ефекта на срчане болести и смртност.

Омега 3 масне киселине немају утицај на смртност, смртност од срчаних болести, шлога или инфаркта, било да се узимају у капсулама, као додаци исхрани, или конзумирањем масне рибе, као што су сардина и лосос, поручио је тим грчких стручњака с Универзитета у Јањини.

Грци су до овог закључка дошли анализирајући клиничка испитивања којима је укупно било обухваћено преко 68.000 људи, пренела је новинска агенција Ројтерс.

Пре десетак година појавила су се мишљења да омега 3 масне киселине имају јак заштитни ефекат на здравље, иако није био познат механизмам њиховог деловања.

Научници су наводили да су конзумирањем омега 3 поправљани садржај триглицерида у крви и проблеми са срчаним ритмом, као и да је регулисан крвни притисак.

Отад се став према овом састојку исхране све више мењао.

Раније ове године, јужнокорејски тим је на узорку од 20.000 учесника утврдио да омега 3 нема ефекта на срчане болести и смртност.

Коментаришући резултате грчког истраживања, Алис Лихтенстејн, директор лабораторије за кардиоваскуларне болести и исхрану при бостонском Универзитету Тафтс, истиче да је у сваком случају препоручљиво јести рибу бар два пута недељно, ако се тиме замењују шницле, хамбургери или масна теста.

Уместо дијететских додатака, Лихтенстејнова такође препоручује исхрану богату интегралним житарицама и поврћем, доста физичке активности и уздржавање од пушења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи