петак, 07.09.2012, 10:11 -> 12:32
štampajЗелени чај побољшава памћење
Кинески научници су открили да испијање зеленог чаја није корисно само за кардиоваскуларни систем, већ и за јачање меморије. Хемијскеи састојци из зеленог чаја директно утичу на механизме у мозгу и на тај начин побољшавају регенерацију можданих ћелија.
Истраживањем које је спроведено у Кини откривено је да испијање зеленог чаја побољшава регенерацију можданих ћелија и тако позитивно утиче на меморију.
Професор Јун Баи са Војномедицинске академије у Чунгкингу истиче да је већ доказано благотворно дејство зеленог чаја на кардиоваскуларне болести, а да су сада научници успели да открију хемијске састојке који директно утичу на механизме у мозгу.
Кинески истраживачи нарочито су се фокусирали на хемикалију ЕГЦГ која се налази у зеленом чају.
„Управо ова супстанца помаже процес неурогенезе у мозгу", тврди професор Баи.
Након опсежних експеримената на мишевима, стручњаци су закључили да органска супстанца ЕГЦГ директно побољшава продукцију прогенитор ћелија.
„Ово откриће нарочито може помоћи у борби против дегенеративних болести и губитка сећања", рекао је професор Баи.
Истраживање је иначе објављено у научном часопису Molecular Nutrition & Food Research.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 5
Пошаљи коментар