Читај ми!

Вантелесна оплодња у приватном сектору на чекању?

Уколико дође до понављања тендера, укључивање приватних клиника у програм вантелесне оплодње о државном трошку ће морати да сачека. Одговор колико парови чекају на процедуру у Клиничком центру Србије дао је РТС-у директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС-а, доктор Александар Љубић.

Одлука о томе да ли ће се вантелесна оплодња о трошку државе од јесени поново обављати и у приватним здравственим установама, како сазнаје РТС, највероватније ће бити одложена.

Ту одлуку са стрепњом чека око 350 парова у Србији.

Вантелесна оплодња о трошку државе обавља се у четири државне клинике. У овом тренутку државни капацитети нису довољни, па су већ сада почеле да се стварају листе чекања.

„За поступак вантелесне оплодње пацијенти које смо определили више не чекају. Ми смо добили одређен број, то је било негде око 400 пацијената још на пролеће ове године, урадили смо негде око 200, а за преостале пацијенте које уопште можемо да урадимо је направљен програм до краја године. Постоји један број пацијената који није могуће урадити у нашим капацитетима и они су у договору са Фондом (РФЗО) у процесу чекања за другу солуцију", каже директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС-а, др Александар Љубић.

Коментаришући укључивање приватних клиника као могуће решење Љубић је истакао да су то Министарство (здравља) и Фонд препознали још на пролеће.

„Припреме за расписивање тендера су почеле, мислим да је то у току и да ће омогућити да се и они пацијенти који не могу моментално у јавном сектору бити урађени и поред напора да се уради што се више може, бити урађени што пре", истакао је Љубић.

У медијима и стручним круговима све се више говори о понављању тендера.

„То је апсолутно ствар Фонда и последње информације које сам ја добио из Фонда са идејом да наша установа може да упути пацијенте је била да ће током септембра почети распоређивање пацијената", објаснио је директор Клинике.

„Па чекање је свакако нешто што није пријатно ни у којој ситуацији, а поготово не у ситуацији где знате да што дуже времена прође то су шансе да поступак успе мање", констатовао је Љубић по питању понављања тендера.

„Фонд прихвата старост жене до 40. године и Фонд и Министарство су направили једну, ја мислим одличну ствар, да су продужили дозволе за све пацијенте који због проблема капацитета јавних установа нису могле, тако да нико неће имати проблем важења дозволе. И даље важе ти услови, али и даље важи да Фонд финансира два покушаја, међутим, неколико градова финансира трећи покушај – Београд, Панчево, Нови Сад."

„Морам да кажем да Ниш финансира неограничен број покушаја. Волео бих да то буде пример и порука, јер су и министар здравља, професорка Ђукић Дејановић и премијер на крају, то изнели као један од приоритета наше нације и мене страшно радује да је сам државни врх апсолутно убеђен да је то нама неопходно. Ми као струка смо ту да урадимо највише што можемо и Клинички центар у сваком случају ради све што је могуће", закључио је доктор Љубић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи