Читај ми!

Аустралија униформисала дуванске производе

Од 1. децембра сва паковања цигарета и дуванских производа који се буду продавали у Аустралији мораће да буду маслинастозелена и да садрже слике упозорења о опасности по здравље. Нимало атрактивна амбалажа, надају се тамошње власти, смањиће број пушача.

Уставни суд Аустралије данас је подржао нови закон о дуванским производима, према којем ће све цигарете бити у истим маслинастозеленим паковањима, без боје и логотипа произвођача и са сликама које упозоравају на последице пушења.

Предвиђено је да закон ступи на снагу 1. децембра, јавља британска мрежа Би-Би-Си.

Закон је, на предлог владе, која верује да ће допринети смањењу броја пушача у Аустралији, усвојен прошле године, али водеће светске дуванске компаније, међу којима „Бритиш американ тобако" (БАТ) и „Филип Морис", оспориле су га пред судом.

Врховни суд је, међутим, подржао одлуку ниже инстанце.

„Већина чланова судског већа сматра да закон није у супротности са Уставом Аустралије", наведено је у кратком саопштењу. Опширније образложење требало би да буде објављено накнадно.

Аустралијска влада је, подносећи закон на усвајање, оценила да ће неатрактивна паковања допринети сузбијању броја пушача у земљи, што је изазвало жестока реаговања дуванских компанија, које су упозориле да ће уклањање логоа и карактеристичних боја брендова резултирати драстичним падом профита, као и да би могло довести до уласка лажних производа на тржиште.

„То је лош закон, од којег ће корист имати само криминалне групе које продају илегалне цигарете на нашим улицама", рекао је портпарол аустралијске испоставе БАТ Скот Мекинтајр.

Дуванске компаније су тврдиле и да је закон неуставан јер крши закон о интелектуалној својини тиме што забрањује употребу логоа и осталих ознака компанија.

Доношење сличног закона разматрају и Нови Зеланд, Индија, Велика Британија и неке америчке савезне државе.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи