Читај ми!

Револуционарни спреј против венских чирева

Решење проблема са упорним раницама на потколеници или чланку са којима се боре пацијенти код којих је дијагностикован поремећај венске улцерације могао би да буде спреј који су осмислили и направили научници из Тексаса. Реч је о револуционарној мешавини ћелија коже и више протеина који подстичу згрушавање крви.

Tексашки истраживачи развили су револуционарну технику третмана венских улцерација (чирева) на ногама, доста честог поремећаја који карактеришу плитке, али упорне отворене ране на потколеници или чланку.

Тим стручњака фирме "Healthpoint Biotherapeutics", којим је руководио Херберт Слејд, у истраживању на 228 Американаца и Канађана, поменути здравствени проблем покушао је да реши тако што је третирао спрејом састављеним од ћелија коже у мешавини протеина који подстичу згрушавање крви, пренела је француска новинска агенција АФП.

Утврђено је да то знатно унапређује и убрзава затварање чирева, чинећи излишном опцију пресађивања коже.

Према писању медицинског часописа Лансет, такви чиреви јављају се код око једне на 500 особа у Великој Британији. После 80. године овај поремећај постаје десет пута учесталији, па од њега пати сваки 50. Британац из те старосне категорије.

Досадашњи третмани ножних чирева су били знатно дужи, са не увек повољним резултатом.

Понекад је прибегавано и пресађивању коже, али се у тим случајевима чир често јављао на месту са којег је узета кожа за трансплантацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи