Читај ми!

„Ноћне птице“ склоније депресији

Списку последица целовечерњег боравка испред ТВ екрана или монитора, на којем су гојазност у рак дојке, амерички стручњаци додали су и повећан ризик од појаве депресије.

Најновија истраживања америчких научника показују да целоноћно седење пред телевизијским екраном или компјутером може повећати ризик од депресије.

Раније студије потврдиле су да „ноћне птице" чешће оболевају од рака дојке и гојазности, а сада је тим неуропсихолога Медицинског центра Универзитета „Охајо", предвођен научницом Трејси Бедрозијан, доказао је да за ноћобдије постоје и ризици по питању психичких обољења.

Стручњаци су пратили ефекте излагања лабораторијских хрчака пригушеном светлу током ноћи, еквиваленту светлости телевизијских екрана. Примећене су промене у понашању сличне оним које су присутне код особа оболелих од депресије, као и повећана пасивност и смањен апетит.

За ове промене одговоран је протеин TNF (Tumor Necrosis Factor), хемијски гласник који реагује подизањем телесне температуре и активирањем других одбамбених механизама који се укључују у случају повреде или напада бактерија или вируса.

Научници су доказали да блокирање ефеката поменутог протеина одговарајућим медикаментима може да спречи депресију, али, ипак, не утиче на све промене настале у мозгу.

Охрабрујуће је, наглашавају стручњаци, да ефекти нису трајни и да је могуће борити се против њих. Код јединки које су враћене у нормалан режим излагања светлости, ниво протеина TNF потпуно се нормализовао за само две недеље, а самим тим, нестали су и симптоми депресије.

„Добра вест је да људи који остају пред ТВ екранима и мониторима до касно у ноћ имају могућност да предупреде нежељене ефекте једноставним повратком на нормалан режим спавања", закључила је Трејси Бедрозијан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи