Читај ми!

Четири намирнице за добро расположење

Већина људи када осети тугу посеже за храном попут чоколаде или грицкалица, које нису баш најздравије. Стручњаци се слажу да храна може да помогне у борби против депресије и препоручују четири „веселе“ намирнице – банане, зелену салату, бадеме и лососа.

Одавно је познато да чоколада подстиче лучење серотонина, хормона среће, али само ако се конзумира у умереним количинама.

Међутим, постоје и бројне друге намирнице које поправљају расположење, умирују и умањују ризик од депресије.

Стручњаци су издвојили четири посебне, „веселе" намирнице – банане, зелену салату, бадеме и лососа.

Банане су воће које ствара осећај среће, а разлог за то је триптофан, супстанца коју тело претвара у серотонин, који је познат по томе што опушта и поправља расположење.

Осим тога, банане захваљујући витамину Б6 одржавају ниво шећера у крви на константном нивоу у наредних неколико сати након конзумирања, што доприноси будности и добром расположењу.

Зелена салата представља богат извор фолне киселине, која поправља расположење. Притом је веома богата магнезијумом, калијумом и витаминима А и Ц.

Зелена салата је и одлично средство против несанице јер садржи млечни сок лактукаријум, који смирује нерве и побољшава сан.

Није тајна да орашасти плодови поправљају расположење и чине организам отпорним на стрес.

Зато су бадеми најбољи природни антидепресиви, а богати су и витамином Е. Истраживања су показала да особе које два пута недељно једу бадеме, имају 50 одсто мањи ризик да добију срчани удар.

Због великог садржаја омега-3 масних киселина, лосос је веома добар за срце, а ове киселине исто тако могу да ублаже депресију и умање напетост и раздражљивост организма.

Скуша, туна и харинга такође спадају у „веселе" намирнице.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи