Читај ми!

Која је цена тамног тена?

Потрошачи производа за самопотамњивање добијају у паковању можда и више него што желе. Доказано је да поједине хемикалије ових крема и спрејева изазивају бројне нежељене ефекте, од алергија до стерилитета и канцера.

Упркос упозорењима о штетности препарата за самопотамњивање, ова грана козметичке индустрије постаје једна од најбрже растућих у Великој Британији, са приходом од преко 100 милиона фунти годишње.

Корисници ових препарата су често упозоравани о могућим контраиндикацијама и нежељеним ефектима путем разних кампања за очување здравља, као и омота самог производа који конзумирају.

Коктел хемикалија које изазива ефекат осунчаности на кожи садржи опасне, потенцијално канцерогене састојке као што су нитросамини и формалдехид.

Моносодијум-глутамат и тетразин који се такође налазе у овим производима могу да изазову тешке облике алергијских реaкција.

Научници посебно наглашавају опасност коришћења ових препарата од стране трудница, јер су резултати истраживања показали да њихово коришћење у трудноћи може узроковати деформитете плода. Дуготрајном редовном употребом може доћи и до стерилитета.

Елизабет Салтер-Грин из Британског добротворног фонда за хемијска истраживања је потврдила у изјави за британски лист Сан штетност ових састојака.

Жаклин Мекглед, извршни директор Европске агенције за заштиту животне средине, у својој изјави је такође упозорила на ове нежељене ефекте и позвала на опрезност конзументе бар до пристизања коначних резултата истраживања.

Намеће се питање да ли је цена привлачне осунчане коже ипак превисока, било да је реч о природном сунцу или оном у туби.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи