Читај ми!

Ходањем ка здрављу

Стопа смртности физички неактивних особа готово је једнака стопи смртности код пушача, показала најновија истраживања британске Националне здравствене службе. Само два и по сата физичких активности, попут лагане шетње или баштованства недељно, знатно умањује ризик од канцера.

Најновија истраживања британске Националне здравствене службе (NHS) показују да за здравље није довољно само оставити цигарете. Недостатак физичке активности је једнако смртоносан, кажу научници. Стопа смртности услед болести насталих недовољним вежбањем је јако висока.

Болести попут срчаних обољења, рака дојке, рака црева и дијабетеса само у Британији однесу око 90.000 живота годишње. Ова стопа смртности је незнатно нижа од стопе смртности услед пушења, која износи око 100.000 смртних случајева годишње.

Истраживањем спроведеним захваљујући добровољним прилозима, откривено је да редовна активност може да спречи више од 3.000 случајева рака дојке, дебелог црева и рака материце у Великој Британији сваке године.

Научници су сложни да је минимална количина физичке активности – укупно два и по сата недељно, што може да подразумева шетњу, баштованство или чак обављање кућних послова.

Међутим, само око трећина испитаника испуњава ову норму, а сваки пети каже да су физички активни само једном месечно.

Истраживачи са „Харварда" су спровели студију ради утврђивања тачног броја изгубљених живота годишње услед недостатка вежбе. Студијом објављеном у часопису The Lancet утврђено је да на светском нивоу степен смртности услед физичке неактивности износи један од 10 случајева, или 5,3 милиона људи од 57 милиона смртних случајева широм света.

„Добар начин да се људи активирају је пут до посла – шетајте и возите бицикл", изјавио је доктор Ли, један од научника који су спровели студију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи