Читај ми!

Анксиозност поспешује старење

Америчко истраживање спроведено на више од 5.200 жена старости од 42 до 69 година, указало је на везу између честог облика психолошког стреса познатог као фобично анксиозни поремећај и превременог старења.

Висок ниво тескобе или анксиозности, може учинити људе старијим од реалне биолошке старости и то чак за шест година.

Најновија студија показала је да постоји повезаност између анксиозности, односно неразумног страха од, на пример, гужве, висине или спољашњег света код средовечних и старијих жена, на шта су током истраживања указали теломери.

Теломери су капице на врховима хромозома које штите генетски материјал од оштећења.

Иако се они сматрају показатељем старења, јер се скраћују с годинама, међу људима исте старости скраћени завршеци се могу повезати с повећаним ризиком од рака, срчаних болести, деменције и смртности.

„Многи људи се питају како нас стрес тера да старимо брже. Ова студија је важна, јер је открила везе између стреса и механизма превременог старења", рекла је Оливија Окереке, светски признати психијатар из Опште болнице „Масачусетс", у Бостону.

Окереке и њен тим анализирали су податке 5.243 жене старе од 42 до 69 година, а за мерење нивоа тескобе узели су одговоре на питања попут имате ли неразуман страх од затвореног простора, имате ли паничне нападе у гужви и слично.

Добијени резултати открили су везу између високе анксиозности и краћих теломера.

Разлика између дужине теломера код жена које су биле веома тескобне и оних које нису слична је разлици од шест година.

Налази су релевантни и након што су истраживачи уврстили факторе који могу да утичу на дужину теломера као што су пушење, индекс телесне масе и ниво физичке активности, старост очева у тренутку рођења.

Једино што истраживачи нису узели у обзир, јесу могућа депресивна стања која су могла да утичу на резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи