Читај ми!

Пси чувају бебе од инфекција

Присуство пса у кући у којој се чува беба не мора да брине родитеље, јер, како показују резултати студије спроведене у Финској, малишани који проводе време са куцама имају мање шансе да добију инфекцију уха и респираторних путева од деце која немају љубимце.

Бебе које проводе време са псима имају мање шансе да добију инфекцију уха и респираторних путева од оних које немају те животиње за кућне љубимце, наводи се у најновијој студији.

У студији објављеној у америчком журналу Педијатрија, није наведено зашто, али стручњаци кажу да, ако се проводи један део дана са псима, то може да ојача имуни систем детета у првој години живота.

Мачке, такође, могу да заштите бебе, мада је ефекат заштите слабији него када су у питању пси.

Истраживање је спроведено на 397 деце у Финској чији су родитељи водили дневник сваке недеље бележећи њихово здравствено стање у периоду дететове прве године живота почевши од девете до 52. недеље.

Бебе у домовима који имају мачке или псе имале су око 30 одсто мање симптома респираторних инфекција, што укључује кашљање, тешко дисање, изиритирану носну дупљу (запушен нос или цурење носа) и температуру.

Највећи ниво заштите утврђен је код деце у чијој кући пас борави око шест сати дневно, у поређењу са децом која нису имала ниједног пса или са оном чији је љубимац стално ван куће.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи