Читај ми!

Никад није касно да се остави дуван

Без обзира у којем периоду живота оставите пушење, смањује се ризик од смрти, тврде немачки научници на основу студије у којој је учествовало 870.000 људи. Стопа смртности за 83 одсто већа код пушача у односу на непушаче, а са 34 одсто их следе бивши пушачи.

Према недавно објављеној студији немачких научника са Института у Хајделбергу, пушачи у старијем добу су у два пута већем ризику од смрти од људи који никада нису пушили, а остављање дувана чак и у каснијем добу смањује ризик од смрти.

Пушење је један од 10 водећих ризика смрти, а према проценама Светске здравствене организације 12 одсто смртних случајева у свету код мушкараца и шест одсто код жена изазвано је дуванским димом, наводи се у истраживању.

Студија је заснована на анализама спроведеним у периоду од 1987. до 2011. године, а у њима је учествовало преко 870.000 људи из седам земаља света (Сједињене Америчке Државе, Француска, Кина, Аустралија, Енглеска, Јапан и Шпанија).

Научници закључују и да је стопа смртности већа код активних пушача у односу на пасивне, без обзира на то да ли је реч о мушкарцима или женама и независно од животне доби.

Особе које интензивно конзумирају дуван су у већем ризику од смрти у поређењу са онима који слабије пуше, а нарочито у односу на непушаче.

Утврђено је да је стопа смртности за 83 одсто већа код пушача у односу на непушаче, односно за 34 одсто код бивших пушача у односу на оне који никада нису пушили.

Научници истичу да је врло важно што пре престати са пушењем и да се за бивше пушаче ризик од смрти смањује са повећањем времена откако су оставили цигарете.

Пушење је један од водећих фактора ризика рака плућа, најчешћег малигног обољења у свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи