Читај ми!

Пренапорни тренинзи су лоши за срце

Редовно и умерено вежбање повезано је са продужењем животног века за просечно седам година, док предуги, екстремно напорни тренинзи или трке трајно оштећују срце, тврде стручњаци из Канзаса.

Нови научни резултати указују на ризике који прате екстремно дуго и напорно вежбање.

Научници из Института "Mid-America Heart" Болнице „Сент Лук" у Канзас Ситију утврдили су да је за организам најздравије умерено вежбање, јер упражњавање активности попут триатлона („Ајронмен", на пример, где се прво плива 3,86 километара, затим вози бицикл 180 метара и на крају трчи класичан маратон од 42,2 километра) или трчања више узастопних маратона, може довести до структуралних оштећења срца, објављено је у стручном часопису Мayo Clinic Proceedings.

Подаци њихове студије потврдили су да је редовно и умерено вежбање повезано с продужењем животног века за просечно седам година, преноси лист Тајм.

„Редовне дневне физичке активности могу бити високоефикасне у превенцији и лечењу многих болести, попут коронарних болести, хипертензије, срчане инсуфицијенције и гојазности", истиче Џејмс О'Киф, један од аутора студије.

Ипак, код особа које су се бавиле изузетно напорним активностима дошло је до повећања присуства ензима тропонина који се излучује када је срчани мишић изложен великим напорима.

Стручњаци објашњавају да се оштећења узрокована повећаном присутношћу тропонина не догађају преко ноћи већ да временом долази до стварања ожиљака на срцу и повећања ризика за аритмије или чак смртне исходе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи