уторак, 15.05.2012, 08:33 -> 13:04
štampajЈеди спорије, живи здравије!
Особе које брзо једу, осим склоности ка нагомилавању вишка килограма изложене су и већем ризику од развоја дијабетеса типа 2. Многа испитивања потврђују да се брзом конзумацијом уноси знатно већа количина хране од неопходне, али и да осећај ситости наступа са закашњењем.
Брза конзумација хране може довести до повећања ризика за развој дијабетеса типа 2, сугерише истраживање спроведено у Литванији.
У нову студију била су укључена 234 испитаника са дијабетесом типа 2 и 468 здравих особа из контролне групе.
Утврђено је да су учесници истраживања који су брже јели имали просечно два и по пута већи ризик за присутност дијабетеса типа 2, као и да су имали и већи индекс телесне масе, преноси агенција Ројтерс.
Истраживање спроведено на Новом Зеланду такође сугерише да особе које брже једу имају веће шансе за „прикупљање" сувишних килограма.
У часопису Journal of the American Dietetic Association наводи се и да су испитанице које су брже јеле уносиле веће количине хране пре него што би наступио осећај ситости.
У студији спроведеној на Универзитету "Отаго" учествовало је око 1.600 жена од 40 до 50 година.
Испитанице које су најспорије јеле у просеку су имале најмањи индекс телесне масе, док је индекс телесне масе био просечно шест одсто већи код жена које су најбрже јеле.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар