Читај ми!

Одвикавање уз акупунктуру и хипнозу

Поред конвенционалних третмана који се користе у одвикавању од пушења, какадски стручњаци велику наду полажу и у акупунктуру и хипнозу. Резултати једне студије показују да и такви начини могу бити једнако добри у ослобађању од лоше навике, пре свега код оних који из неког разлога не желе терапију лековима.

Акупунктура и хипноза могу бити одличан савезник при одвикавању од пушења, указује канадска студија, обављена на Универзитету „Мекгил" у Монтреалу.

Канадски тим је до оваквог закључка дошао анализирајући резутате 14 међународних истраживања, преноси Ројтерс.

Вођа студије Мехди Тахири истиче да он и његове колеге и даље као прво средство за одвикавање од пушења саветују конвенционални третман, који се састоји од терапије замене никотина, узимања неких лекова и бихејвиоралне психотерапије.

Међутим, акупунктура и хипноза могу да буду исто тако добри начини да се човек ослободи цигарета, пре свега за оне који из неког разлога не желе терапију лековима, истиче Тахири.

Резултати једне студије из 2008. године показали су да је после неколико сеанси ласерске акупунктуре 55 одсто од 258 учесника испитивања у року од шест месеци оставило цигарете, док је у контролној групи то успело само четири одсто испитаника.

Међутим, било је и истраживања у којима је успешност акупунктуре у одвикавању од пушења износила само девет одсто.

Код примене хипнозе, успешност терапије се у неким анализираним истраживањима кретала између 20 и 45 одсто, али постоје и она у којима је била знатно мања.

У сваком случају, и даље су отворена питања колико је сеанси акупунктуре или хипнозе потребно да би се оставило пушење, као и које је технике ових алтернативних терапија најбоље применити у ту сврху.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи