Читај ми!

Бели лук ефикаснији од антибиотика

Диалил сулфид, један од главних састојака белог лука, ефикаснији је од антибиотика попут „еритромицина“ и „ципрофлоксацина“ у борби против неких бактерија које су узрочници тровања храном. Тајна је у за бактерије непробојном слоју који материја из ароматичног лука ствара у желуцу.

Кључни састојак белог лука, диалил сулфид, 100 пута је јачи у борби против тровања храном него антибиотици, открило је истраживање Института у Вашингтону.

Диалил сулфид ствара заштитни слој у желуцу који бактерије тешко могу да униште.

Не само да је јачи од антибиотика „еритромицина" и „ципрофлоксацина", већ бели лук делује брже, то јест одмах, потврдили су резултати истраживања.

Кампилобактерија једна је од најучесталијих бактерија које изазивају тровање храном у свету.

Симптоми су дијареја, грчеви, бол у желуцу и висока температура. Ова бактерија изазива у готово трећини случајева и парализу.

„Инфекције се најчешће јављају кад једемо недовољно печено месо, или храну која је припремана на нечистој површини. Резултати истраживања показали су да састојци белог лука могу да смање ширење бактерије која изазива тровање", објаснио је вођа истраживачког тима доктор Мајкл Конкел.

Ипак, то не значи да је добро јести бели лук у великим количинама и обавезно је, уколико дође до тровања, консултовати се са лекаром.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи