Читај ми!

Други језик за моћнији мозак

Паралелно коришћење два језика одлично је за тренирање можданих вијуга, тврде амерички стручњаци. Особе које подједнако владају и матерњим и једним страним језиком лакше издвајају важне информације које чују и далеко су надмоћније у обради звучних надражаја него они који говоре један језик.

Из научних кругова стиже вест која ће обрадовати оне који уживају у савладавању страних језика - учење другог језика и његово активно коришћење може да утиче на бољи развој можданих функција.

Амерички истраживачи који су под окриљем Универзитета „Нортвестерн" спровели серију испитивања тврде да је употреба два језика попут тренинга за мозак, пише Би-Би-Си онлајн.

Резултати истраживања показали су да када свакодневно користимо два језика утичемо на рад мозга тако што мењамо начин на који нервни систем реагује на звук.

„Биолошки" докази за такве тврдње сада постоје, истичу амерички стручњаци.

Током испитивања група научника пратила је мождане реакције 48 здравих добровољаца од којих је 23 било билингвално, односно често је користило матерњи и још један језик.

Испитаницима су пуштани разни звукови, а специјалним електродама је праћена мождана активност.

У лабораторијским условима (без буке) није било много разлике у реакцијама билингвалних испитаника и оних који то нису.

Међутим, када је у игру уведен и жамор попут оног који се примећује у паузама између часова на факултетима или на послу, они који су подједнако владали и матерњим и једним страним језиком били су далеко надмоћнији у обради звучних надражаја.

Лакше су издвајали информације од важности - на пример, глас предавача - а блокирали жамор.

Разлике у реакцији две групе испитаника биле су очигледне и када се анализира материјал који су забележили инструменти.

Вођа истраживања професорка Нина Краус овакве резултате објашњава ефикаснијим деловањем човековог система за примање и обраду звучних надражаја.

„У захтевним или непознатим условима 'слух' оних који без тешкоћа користе два језика је флексибилан, прилагодљив, веома ефикасан", прецизирала је Краусова.

Људи често решавају укрштенице или се занимају неким сличним активностима како би ментално „остали у форми", али предности у развијености можданих функција билингвалних особа долази од самог знања и коришћења језика.

Чланови стручног тима наглашавају да су музичари, који могу да причају или слушају и свирају истовремено, на сличан начин извежбали мозак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи