Читај ми!

Лапароскопија дебелог црева напокон у Србији

Први пут у Србији, у Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић“, урађена је лапароскопска операција дебелог црева. Операција се ради ласером и посебним инструментима без реза на телу. Оболелих од карцинома дебелог црева у Србији је све више, па је значај овог захвата велики.

Број оболелих од карцинома дебелог црева код нас је у порасту. Рак дебелог црева други је узрочник смртности. Сваке године оболи око 3.000 људи, а умре 2.000.

Раније су чешће оболевали старији од 50 година, а сада, нажалост, они преко 40-те. Хирургија је остала главни начин лечења. Сада се и код нас примењује, у свету одавно коришћена, лапароскопска хирургија.

Први пут у Србији, у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић" урађена је лапароскопска операција дебелог црева.

„Ради се на тај начин што ласером уђемо у трбух и посебним инструментима издвојимо комплетно дебело црево, онај део који скидамо, све лимфне жлезде, подвежемо крвне судове, на оном месту на ком се радикално ради и после тога целокупан препарирани део извадимо без реза на човековом телу", објаснио је хирург КБЦ „Др Драгиша Мишовић", проф. др Драган Радовановић.

Предности лапароскопије

„То је минимално инвазивна хируршка метода. На трбуху се налазе два до три реза, на тај начин пацијенту је омогућено да истог дана, осам сати након операције, устане и да се креће, а првог до четвртог дана може да иде кући", истакао је хирург КБЦ „Др Драгиша Мишовић", доктор Горан Васић.

Пацијент, Невенка Митровић, навела је да је боловала од честих дијареја након чега је установљен тумор дебелог црева. Оперисана је јуче, данас је устала, шетала и за пар дана иде кући. Узимала је течности, а болова нема. Како каже, осећа се сјајно.

Операција траје од једног до три сата, у зависности од патолошког процеса. Том методом могу да се оперишу и друге болести дебелог црева, попут полипа, запаљенске болести црева, улцерозног колитиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи