Читај ми!

Лековите моћи зачинског биља

Ако се користи као додатак јелима, биље попут рузмарина, пискавице, босиљка и коријандера може да олакша тегобе или да послужи као превентива у спречавању бројних обољења.

Зачинско биље не даје јелима само посебан укус, већ може да буде и јако корисно за здравље људи.

Стручњаци препоручују рузмарин, који је одличан за анемију. Његови листови су богати гвожђем, чији недостатак може да узрокује умор и анемију.

Рузмарин такође садржи карнозин који штити мозак од штетних слободних радикала, па самим тим смањује ризик од можданог удара и неуродегенеративних стања попут Алцхајмерове болести, наводи се у студији објављеној у Journal Of Neurochemistry.

Босиљак се такође препоручује у исхрани, јер крвни притисак доводи у нормалу.

Постоје истраживања која тврде да екстракт босиљка снижава крвни притисак, на сличан начин као лекови.

Верује се да ова биљка утиче на количину ендотелина, беланчевине која узрокује сужавање крвних судова.

Код дијабетеса научници препоручују пискавицу. Свакодневно узимање екстракта семенки пискавице код дијабетичара побољшава контролу шећера у крви и смањује инсулинску резистенцију, наводи се у студији Центра за истраживање дијабетеса у индијском Ђајпуру.

Пискавица такође може да повећати лактацију. Тај зачин је у Индији традиционално средство за индуковање порођаја, па се семенке не смеју узимати током трудноће.

Код проблема узрокованих тровањем храном, препоручује се коријандер. Уље коријандера показало се успешним у борби против тровања храном које узрокује бактерија кампилобактер, пише у Журналу медицинске микробиологије.

Пилетина и црвено месо (посебно млевено) могу да садрже кампилобактер, који изазива тровање ако је храна недовољно термички обрађена.

Семенке коријандера (које су основа уља), могу да се додају хамбургеру и јелима од пилетине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи