Читај ми!

Анализа крви открива депресију

Научници су открили први тест крви, којим може да се дијагностикује тешка депресија код тинејџера. Могуће је идентификовати и подтипове ове болести, као што су „чиста" депресија и она која је комбинована са анксиозношћу.

Једноставном анализом крви могу се открити одређени маркери депресије, показали су резултати недавног истраживања.

Студија чији су резултати објављени у часопису Translational Psychiatry, показала је да би тест могао да буде јако поуздан, пренели су француски електронски медији.

Научници су дошли до тог резултата обавивши испитивање на групи младих, међу којима је једна половина била са дијагностикованом депресијом, а другу су чинили здрави испитаници.

Анализом узорака крви, идентификовано је 11 маркера који су представљали разлику између болесних и здравих адолесцената.

Нови тест би такође требало да идентификује и подтипове депресије: рецимо, пацијенте који пате од „чисте" депресије и оне који пате од депресије у комбинацији са анксиозношћу.

Водећи истраживач Ева Редеи, професор психијатрије и бихевиоралних наука на Медицинском факултету Фајнберг при Универзитету Нортвестерн у САД, каже да се сада „депресија лечи тупим инструментом".

„Депресија, нарочито код тинејџера и даље је нека врста друштвене стигме, што може да има фаталне последице за младе. Када будемо објективно могли да је дијагностикујемо, као што је случај са високим притиском или дијабетесом, та стигма ће нестати", рекла је Редеи.

Тинејџери који не лече хроничну депресију имају више шанси да у каснијем узрасту буду склони некој од болести зависности, друштвеној неприлагођености, физичком поремећају, чак и самоубиству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи