Читај ми!

Проблем сувих очију код младих

Све већи број младих људи широм планете има проблем сувих очију због повећаног коришћења рачунара и телефона. Дуго зурење у екран оштећује сузни филм – једну од главних супстанци за подмазивање и заштиту ока.

Повећана зависност од рачунара међу младима доводи до све већег броја оних којима очи превремено старе.

Проблеми са очима које углавном имају старије особе, сада погађају и велики број младих.

Милиони младих људи широм света имају проблем са сувим, упаљеним очима, црвенилом и сврабом у оку, јер много времена проводе зурећи у рачунаре и телефоне.

Докторка Кристин Пурслов са Универзитета Кардиф у Велсу наводи да се када дуго гледамо у овакве апарате, наш мозак и очи толико фокусирају на читање и гледање, да понекад заборављамо и да трепнемо. То може посебно да штети систему за подмазивање ока, истиче Пурслов.

Свака особа просечно трепне од 12-15 пута у минути. Међутим, дугим гледањем у рачунаре трептање се смањује на чак седам пута у минути.

То, такође, доводи до тога да сузни филм - супстанца која штити површину ока, не функционише добро.

Око 30 посто особа старијих од 50 година имају проблема са сувим очима, међутим, број младих који пате од овог поремећаја је све већи.

Највећи проблем данас чине модерне канцеларије, са пуно рачунара, клима уређаји који суше ваздух и наравно стандардна употреба телефона, „Ајпеда" и других модерних уређаја.

Докторка Пурслов нарочито истиче да још већи проблем имају они који носе контактна сочива, јер она додатно суше око и оштећују рожњачу.

Клиничка истраживања показују да вештачке сузе могу да обнове функицију сузног филма у року од два до три месеца.

Страственим корисницима рачунара и телефона препоручује се да и сами поведу рачуна о својим очима, тако што ће чешће правити паузе при коришћењу, мењати фокус ока гледањем што више у даљину, а такође је веома важно да се корисници концентришу на трептање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи