Читај ми!

Светски дан здравља

Обележава се Светски дан здравља под слоганом „Здравље додаје живот годинама", који је ове године посвећен здрављу старијих особа. Основни изазов је превенција незаразних болести, попут срчаних обољења, можданог удара, рака и дијабетеса.

Светски дан здравља, који је ове године посвећен здрављу старијих особа, обележава се у свету и Србији под слоганом „Здравље додаје живот годинама".

Сваке године Светска здравствена организација усмерава кампању на један од здравствених проблема општег значаја, а овог пута тема је старење и здравље, с обзиром да ће у неколико наредних година у свету бити више људи старијих од 60 година, него деце млађе од пет.

Та здравствена организација, која је основана на данашњи дан пре 64 године, позвала је своје чланице да се фокусирају на тему старења, како би људи у здрављу доживели дубоку старост на најбољи начин.

Према подацима СЗО, до 2050. године 80 одсто старијих особа светске популације живеће у земљама ниже и средње развијености.

Србија је међу пет земаља с најстаријим становништвом у Европи поред Италије, Немачке, Бугарске и Шведске, и може се сврстати у групу земаља са изразито старом популацијом.

Основни изазов у вези са здрављем старијих су незаразне болести, као што су болести срца, мождани удари, рак, дијабетес, а ризик од тих обољења може бити знатно смањен физичком активношћу, правилном исхраном и здравим начинима живота.

СЗО наглашава потребу да земље отпочну с радом на превенцији незаразних болести, како би здравствени системи могли да обезбеде лечење и бригу старијих на адекватном нивоу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи