Читај ми!

И жене могу бити доживотно плодне?

Матичне ћелије откривене у јајницима могле би да омогуће женама да „неограничено производе јајне ћелије“. Ћелије које су изоловали амерички научници стварале су у лабораторијским условима јајне ћелије способне за оплодњу, што би могло да доведе до померања границе рађања и револуције у лечењу неплодности.

Из матичних ћелија јајника, могле би поново да се креирају јајне ћелије у лабораторији, тврде амерички научници. Тиме би период плодности жена могао да се продужава без ограничења!

Стручњаци Опште болнице Масачусетс сматрају да новооткривене ћелије доводе у питање важећу теорију, према којој жене могу да произведу ограничен број јајних ћелија, за разлику од мушкараца, који производе сперму током целог живота.

Научници су установили да матичне ћелије јајника садрже јединствен протеин под именом DDX4, који је потпомогнут лабораторијским условима креирао нову јајну ћелију.

Матичне ћелије које стварају овај протеин научници су открили у јајницима жена у репродуктивном периоду, а затим од њих у лабораторији узгајили незреле јајне ћелије.

Добијене јајне ћелије, које су научници усадили у живо људско ткиво јајника, па убацили у мишеве, нормално су се развијале током периода од две недеље.

Према речима руководиоца студије, доктора Џонатана Тилија, откриће „отвара врата развоју потпуно нових технологија за лечење неплодности жена, а можда и одлагању тренутка када јајници престају да функционишу".

„Ако их гајите изван тела, ове ћелије ревносно саме производе ћелије, а ако усмеримо овај процес, мислим да има шансе да у неком тренутку у будућности дођемо до тачке када ћемо имати извор неограничене количине људских јајних ћелија", истакао је Тили.

Из законских разлога, научници не могу да користе овако добијене јајне ћелије да би створили ембрион, али су исте ћелије узете од мишева након оплодње произвеле ембрионе, наводи се у студији објављеној у часопису Телеграф (Тhe Telegraph).

Ово истраживање врло је убедљив доказ да би жене једног дана, као што је то већ случај код мушкараца, могле да рачунају на родитељство током целог живота.

Иако ће проћи још неколико година пре него што ова техника буде могла да се примени на људе, тим научника окупљених око доктора Тилија намерава да сачува добијене јајне ћелије ради даљих испитивања и евентуалног коришћења за унапређење вештачке оплодње, као и за лечење жена оболелих од рака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи