Читај ми!

Пост после претеривања

Као успомена на празновање некима остају килограм-два вишка, лоше варење, повишен крвни притисак и исцрпљеност. Узроци су, кажу стручњаци, лош одабир намирница и распоред оброка у току дана, али и претеривање у количини. Лек – лакша храна и појачана физичка активност.

Од краја новембра па до средине јануара, већина нас приуштила је себи претеривање у храни и пићу. За то време оптеретили смо организам вишком калорија, алкохолом, кофеином, дуванским димом, али смо и смањили физичке активности.

Негде око 15. јануара, када прођу празници, упитамо се „Шта сада са вишком?".

Месец дана пре Нове године - предјело, главно јело, слаткиши, алкохол, газирано. Месец дана после Нове године - исти јеловник. Ако смо новогодишњим ђускањем можда и сагорели неку калорију, божићном трпезом опет смо све надокнадили.

Као успомена на празновање остају нам килограм-два вишка, лоше варење, висок крвни притисак и исцрпљеност. Узроци су, кажу стручњаци, лош одабир намирница и распоред оброка у току дана, али и претеривање у количини.

„Онај ко није постио њему препоручујем да крене да одреди себи један или два дана када ће јести само свеже воће. На тај начин ће смањити обим желуца и ишчистити организам", саветује Јасмина Стојановић Ристивојевић, нутрициониста-дијететичар.

За ручак предлаже супе, а компот или чаша јогурта за вечеру.

Дијетом можемо поправити стање организма за 60 одсто. Како нам је у време празника највећа физичка активност пут од стола до кревета и назад, за оних 40 одсто морамо мало и да вежбамо.

„Оптималан је тренинг три пута недељно, за неке нормалне резултате. Доста течности и смањивање уноса соли, односно натријума који задржава воду у поткожном ткиву", објашњава фитнес тренер Емил Павелкић.

Према његовим речима, добра комбинација је аеробни тренинг и вежбање у теретани.

Најважнији савет јесте да све наведено примењујете што дуже после празника, да труд не би био узалудан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи