Читај ми!

Никотинска терапија не гарантује одвикавање

Тим стручњака са Харварда установио је да жвакаће гуме, фластери и назални спрејови са никотином не помажу на дужи рок особама које желе да се одвикну од пушења. Најстраственији пушачи, који су користили неку од терапија замене никотина, неретко су се враћали тој лошој навици.

Фластери, жвакаће гуме и назални спрејови, који обезбеђују никотин особама које покушавају да се одвикну од пушења, не помажу на дужи рок, утврдили су амерички стручњаци са Универзитета Харвард.

Пратећи 787 особа које су покушале да оставе цигарете, тим са Харварда је установио да се после извесног времена пушењу вратило отприлике исто толико оних који су при одвикавању користили неку од поменутих терапија замене никотина, као и оних који нису користили никаква помоћна средства, преноси АФП.

У обе групе цигарету је поново запалила око трећина испитаника.

Штавише, тешки пушачи који су користили неку од терапија замене никотина (без професионалне помоћи) су чак били под двоструко већим ризиком да се врате дувану него они који су оставили цигарете без терапије замене никотина.

То је можда зато што су тешки зависници од цигарета у терапији замене никотина видели неку врсту „магичне пилуле", која ће их ослободити зависности, а пошто су утврдили да то није случај, осетили су да више немају подршку у својим напорима и да су осуђени на неуспех.

Истраживачи с Харварда су такође утврдили да се многи не придржавају упутстава за терапију замене никотина, за које се препоручује осмонедељно коришћење. Многи, наиме, ту терапију прекидају знатно раније.

Од 1984. године, када се појавила прва жвака за одвикавање од пушења, америчка индустрија средстава која замењују никотин бележи прави бум - данас је тржиште процењено на 800 милиона долара. Уз то је продаја лекова за одвикавање од пушења, који се издају на рецепт, 2007. године достигла вредност од 841 милион долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи