Читај ми!

Лек за прехладу – супа!

Топла супица још од 12. века део је „терапије“ против прехладе. Иако постоје ефикаснија средства, захваљујући томе што је лако сварљив оброк, симболизује нежност и бригу и подсећа на безбрижно детињство јело од поврћа, меса, резанаца и зачина и даље је најчешћи избор оних који се боре са болом у грлу и носом који цури.

Напредак у медицини и мењање нутритивних препорука доноси многе промене у навикама људи, али већ вековима имамо један исти рецепт за лечење прехладе - супу, а научници су се запитали и зашто, преноси Би-Би-Си (BBC).

Пилећа супа препоручивана је у борби против прехладе још у 12. веку. У 16. веку када је болесницима преписивана хранљива, окрепљујућа али лагана и лако сварљива храна, супе и чорбе опстају као идеалан „лек" за прехладу.

Модерна медицина признаје умирујуће и анти-инфламаторно дејство супица, а чињеница је и да је идеалан оброк богат хранљивим материјама, који не оптерећује систем органа за варење.

Кен Абала, историчар људске исхране на Пацифичком универзитету у Калифорнији, сматра да „примамљивост" супе нема толико везе са науком колико са храном за бебе.

„Уместо хране за коју је научно утврђено да помаже опоравку, људи посежу за храном која их умирује и подсећа на дом. Сличност супе и 'бебеће' хране један је од главних разлога зашто је једемо. Обе су храњиве, а нису тешке за варење", рекао је Абала.

Подсвесна психолошка веза људи и хране води порекло из детињства, сматрају психолози. Волимо да се сећамо дома као топлог и удобног места. Постоји веза између хране и тог осећаја сигурности и топлоте, коју даје и супа.

Абала је нарочито изненађен чињеницом да су рецепти прилично слични кроз векове и да се састојци као и технике преносе с генерације на генерацију.

Дајана Хенри, професионална куварица и списатељица кулинарских књига, сагласила се да је супа један од рецепата који се генерацијама преноси, а додаје и да постоје емотивни разлози за то.

Међу најважнијим, сугерише Дајана, свакако су нежност и брига, што супа симболизује.

Разне варијанте пилеће супе, која је и данас вероватно најпопуларнија, забележене су кроз историју у бројним куварима. Дело О римској храни писано за папу Гргура XIII у 16. веку, кувар Језуитских свештеника из 17. века, португалски кувар из 18. века чувају неке од старих рецепата пилеће супице.

Есеј о грозници из 1750. године препоручује лагану пилећу чорбу, а пилетина је и основни састојак чорби и бујона препоручених у књизи Како кувати за болесне и оне којима је потребан опоравак, објављене 1901. године.

Супа обједињује психолошку, физичку и нутрициону сферу кроз топле хранљиве материје у лако сварљивом оброку, закључак је научника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи