Читај ми!

Штитна жлезда и трудноћа

Чак и мања одступања у раду штитне жлезде током трудноће могу као последице имати побачај, прерано рођење, па чак и неправилан развој мозга фетуса. Стручњаци, међутим, нису сагласни поводом става да ли је тестирање неопходно свим будућим мајкама или само у случајевима повећаног ризика.

Резултати бројних студија спроведених од 1999. године показали су да смањена активност тироидне жлезде може довести до разних компликација у трудноћни, преноси АП.

Док се тежи случајеви лече хормонским пилулама, слаба је евиденција о променама које изазивају мањи поремећаји у активности те жлезде.

Амерички научници преиспитали су податке о пола милиона трудница. Од оних које су се тестирале, изненађујуће велики број, чак 15 процената, имале су тироидну жлезду са умањеном активношћу, што је пет пута више од претходних процена.

Ови резултати су делимично последица и промена у дијагностици тог здравственог проблема, наводи се у студији која је објављена у Журналу клиничке ендокринологије и метаболизма.

Ови налази постављају задатак науци да одговори на питање да ли је у блажим случајевима реч о пуком трошењу новца на дијагностиковање, тестирање и лечење.

Док докторка Елизабет Пирс, познати ендокринолог Бостонског медицинског центра, сматра да би се, независно од тога да ли је реч о пацијенту или члану њене породице, увек одлучила за медицински третман, акушери су скептичнији по питању лечења.

Процењено је да 20 милиона Американаца има поремећај у раду тироидне жлезде који, ако је довољно озбиљан, може утицати на болести срца, остеопорозу и неплодност.

Проблеми са овом жлездом погоршавају се како године пролазе, далеко више утичу на жене, а током трудноће јављају се додатне тегобе.

Довољна количина хормона које штитна жлезда лучи важна је за правилан развој мозга фетуса нарочито током првог тромесечја, али и на спречавање побачаја и прераног рођења.

Научници се углавном слажу да би труднице са знатно смањеним лучењем тих хормона требало да буду подвргнуте лечењу, а третман се састоји од пилуле која се пије једном дневно за коју је већ утврђено да је потпуно безбедна за мајку и плод.

Најважнији је тест крви, јер чак и трудницама са озбиљним проблемом симптоми могу да промакну.

Предмет новијих истраживања је да ли мање озбиљни случајеви носе ризик. При томе, прелиминарни резултати једне британске студије указују да није примећено увећање интелигенције деце ако је мајка била лечена.

Амерички лекари нестрпљиво чекају резултате сличне студије коју су спровели, а која ће им бити доступна 2015. године.

Савет Америчког колеџа за акушерство и гинекологију препоручује тестирање само оним женама које осећају симптоме и које су пре трудноће већ имале проблеме са тироидном жлездом или дијабетесом.

Амерички савез за лечење поремећаја тироидне жлезде, ипак, предлаже тестирање свих будућих мајки старијих од 30 година, са увећаним жлездама, оних које су имале проблема у предходним трудноћама и оних које су гојазне.

Требало би да труднице поведу и рачуна о уносу јода који је веома важан за правилан рад тироидне жлезде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи