Читај ми!

Празнични савети за добро здравље

Сваке године себи и најмилијима пожелимо добро здравље, али да би жеља била реалнија, довољне су и мале промене. Лекари и нутриционисти у Србији саветују како да се сузбију лоше навике и поправи квалитет живота.

Ако сте се после новогодишње ноћи пробудили уморни, безвољни, са боловима, мамурлуком, знајте да то није последица само једне вечери, већ и упозорење на нездраве навике и живот који водите.

Зато је почетак године прави тренутак да промените нешто код себе и прихватите савете лекара.

Можда смо престали да верујемо у Деда Mраза, али у чуда нисмо. И поред нездравих навика, сваке године себи и најмилијима желимо добро здравље.

Да би жеља била реалнија, довољне су и мале промене. Почев од исхране.

„Препоручујемо доста свежег воћа и поврћа, месо, рибу, пилетину...", рекла је Милка Раичевић, нутрициониста Дома здравља „Палилула".

„Не заборавите, кашиком једите! И то је превентива здравља", додала је Раичевићева.

„Треба уносити више течности, узимати супстанце за које се сматра да имају превентивно дејство, као што су брусница, увин чај, витамини", рекао је уролог Дејан Ђорђевић са Клинике за урологију Клинички центар Србије.

Колико год да имате обавеза, није добро да због њих превише скраћујете сан.

„Сан је нешто што обнавља наш имуни одговор. Знамо да имамо све мање времена за сан, али мора да се нађе времена и да се организам обнови током зиме", рекла је Снежана Радић, пулмолог КБЦ „Др Драгиша Мишовић".

Можда не можете без мобилног телефона, али можете да пазите где га држите.

„Велики број мојих пријатеља држи телефон у левом џепу баш поред срца. Обзиром на срчане струје које су осетљиве, нежне, а када кажем нежне мислим на струје малих потенцијала. Кардиолози тврде да уколико дуго дрижимо телефон ту, он може да проузрокује велику штету. Зато је боље држати га у ташни или џепу, на пристојној удаљености", упозорио је доктор Градимир Драгутиновић.

Кризна година обећава и нове стресове.

„Ако стрес траје дуго, ми саветујемо тим особама да се опусте, да наставе започете активности, да нађу неки начин, мир, хоби, дружење, све што је једноставно у животу. Оно што су можда заборавили, а то је шетња, релаксација, здрава исхрана, цртање, гледање филмова...", рекла је психијатар Анђелка Коларевић.

Какве год бриге да вас притисну, нађите начин да мислите позитивно, јер и на тај начин јачате свој организам.

Позитивне емоције побољшавају циркулацију, смањују ниво стресних хормона, утичу на ваш изглед, али и на међуљудске односе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи