Читај ми!

Роботизовани терапеути

Аутомобилски гигант „Тојота“ представио је нову генерацију робота који би требало да помогну старим или оболелим лицима, али и медицинским радницима. У компанији се надају да ће се у будућности такви роботи све чешће користити у болницама и приватним кућама.

Помоћ старим лицима и медицинским радницима од сада је нова генерација робота које је произвео аутомобилски гигант „Тојота".

На токијском медицинском факултету професор Еићи Саито демонстрирао је коришћење „Тојотиног" такозваног „робота партнера" намењеног старима и немоћнима. Саито не може да покреће десну ногу, али ту је робот спојен са њим. Сензори за кук и раме налазе на његовим леђима, па тако може да се креће.

Пошто је уз помоћ робота названог „помоћник у слободном ходању",  корачао, седео и пео се уз степенице, јапански професор са оптимизмом очекује тренутак када ће изум постати део свакодневног живота.

„Будућност ових робота је неспорна, посебно у нашем друштву у којем је све више старих. Како би живот тих људи био садржајан, испуњен, овакви роботи постаће неопходни", навео је професор Еићи Саито.

„Тојота" је представила и робота који олакшава посао медицинских сестара и другог особља које мора да пребацује пацијенте из кревета. Уз помоћ машине се могу подизати или спуштати, а затим кретати као да су у инвалидским колицима.

Тако се умањују физички напори медицинских радника али и тегобе пацијената чија је моторика ограничена. Јавност у Јапану могла је да се упозна и са роботима намењеним парализованим пацијентима и онима са проблемом равнотеже током опоравка после хирушке интервенције.

Роботи ће се за сада производити само за јапанско тржиште.

„Немамо тренутно планова за извоз робота. Надамо се да ће се ипак ситуација променити у будућности", рекао је један од радника „Тојоте", Ђоићи Инкуе.

У „Тојоти" се надају да ће болнице и домове пензионера почети да снабдевају новим роботима за две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи