Читај ми!

Представљен „компјутер за широке народне масе“

Индијски министар Капил Сибал представио је данас „студентску верзију“ таблет-рачунара "Ааkash", који ће владу те земље коштати свега 35 долара по комаду, што га чини најјефтинијим на свету. Комерцијална варијанта ће бити нешто скупља – 60 долара.

Индија је данас представила најјефтинији таблет-рачунар на свету, "Aakash" (Небо), чија је цена свега 35 долара.

Бар ће толико коштати индијску владу, која планира да првих 100.000 комада (са таксама ће их коштати 45,5 долара по рачунару), дистрибуира широм земље „на теренску пробу", док ће у наредних пар година, у оквиру „националне мисије образовања", испоручити својим студентима 10 милиона комада, када ће им цена заиста достићи 35 долара.

Таблет "Aakash", развијен од стране „Дејтавинда" (DataWind), компаније са седиштем у Монтреалу, у Канади, и Индијског института за технологију у Раџастану, има тактилни екран од седам инча са резолуцијом 800 пута 480 пиксела, 256 мегабајта RАМ меморије (2 GB уз SD картицу), 366 MHZ "Connexant" процесор, "Аndroid" оперативни систем и батерију од 180 минута.

Пружа могућност преузимања звучног и видео-материјала и приступа Wi-Fi мрежи, поседује и два USB порта, микрофон, слушалице, а уз њега иде и гаранција на годину дана.

„Наш циљ је да драстично спустимо цене", рекао је генерални директор „Дејтавинда" Синг Тули, и додао да ће нови таблет многима омогућити приступ Интернету, посебно студентима у малим градовима и селима широм Индије.

Лансирање новог таблета, тешког 350 грама, сматра се великим успехом за Индију, која је пре две године избацила на тржиште најјефтинији аутомобил на свету („тата нано"), чији је први модел продаван за око 1.800 евра.

Како наводи агенција Франс прес, већина нових рачунара биће поклоњена школама и универзитетима у Индији, где је школски систем због недовољног улагања у врло лошем стању, и где је 37 одсто становништва неписмено.

Већ на самом представљању у Њу Делхију, министар за развој људских ресурса Капил Сибал поделио је студентима 500 комада.

„Богати имају приступ дигиталном свету, а сиромашни и обични су искључени. 'Aakash' ће окончати ту дигиталну поделу", истакао је Сибал.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи