Читај ми!

Није „ајфон 5“, ал' је моћни „4С“

Нова „Еплова“ звезда, ипак, није дуго очекивани „ајфон 5“, већ унапређена верзија модела „ајфон 4“. Упркос „моћним“ побољшањима попут, дуалног језгра, седам пута брже графике, управљања гласом, могућности обраде слика, брзине мреже од 14,4 мегабита у секунди, осећај разочарања што је пред њима само „ајфон 4С“, присутан је међу љубитељима мобилних телефона.

Цео свет са нестрпљењем је очекивао да види „ајфон 5". Међутим, у седишту „Епла" (Apple) нови извршни директор компаније Тим Кук представио је нову верзију паметног телефона „ајфон 4".

„Ајфон 4С" (iPhone 4S) имаће процесор са два језгра „А5", седам пута бржу графику од претходног модела, унапређену брзину преузимања података, аутономију батерије од шест сати у три-ге режиму и девет на бежичној мрежи.

Нови телефон има и камеру од осам мегапиксела са CMOS сензором који омогућава пролазак далеко веће количине светлости и тиме квалитетније фотографије, четири-ге брзину мреже са максималних 14,4 мегабита у секунди.

Камера ће моћи да се користи и када је телефон закључан. Такође, снимљене фотографије моћи ће да се обрађују на самом телефону.

Могућност управљања гласом која ће одушевити многе, названа је „Сири". Да би демонстрирао како то функционише, Тим Кук је питао свој телефон какво ће бити време, а уређај је одговор исписао на екрану.

Опција "Find my Friends" oмогући ће корисницима да лако сазнају локацију својих пријатеља.

Како би коришћење телефона учинили још занимљивијим ту је и игрица Infinity Blade II која ће бити доступна од 1. децембра.

Телефон ће радити и на европским и на америчким мрежама.

На представљању у Купертину Тим Кук је рекао да „ајфон" у овом тренутку држи пет одсто целокупног светског тржишта мобилних телефона, да „ајпед" заузима укупно три четвртине свих продатих таблет рачунара у Америци, као и да је у свету до сада продато 300 милиона „ајподова".

Настављајући ту традицију, „Епл" је представио и унапређене верзије „ајпод нана", који ће се од сада у САД продавати за 129 долара за верзију од осам гигабајта, односно за 149 долара у верзији од 16 гигабајта.

Нове верзије изгледају потпуно исто као старе, али им је софтвер унапређен.

Месецима уназад причало се о томе како ће изгледати и какве ће моћи имати нови „ајфон" и да ли ће бити представљен „ајфон 5" или „ајфон 4С" који ће имати напреднији процесор и камеру и екран исте величине као старији модел.

Они нестрпљивији ће нову верзију „ајфона" моћи да наруче већ у петак. У САД, Канади, Аустралији, Великој Британији, Француској, Немачкој и Јапану у слободној продаји биће седам дана касније, 28. октобра стићи ће у још 22 земље, а до краја године на тржиште још 70 држава.

Произвођач је планирао да „ајфон 4С" капацитета 16 гигабајта кошта 199 долара, 32 гигабајта 299, а 64 гигабајта 399 долара.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи