Читај ми!

Сунце ће изазвати хаос на Земљи?

Америчка свемирска агенција НАСА упозорава да би због повећане активности Сунца могло да дође до великих проблема на Земљи. Низ геомагнетних олуја ће изазвати снажан шок, проблеме са системима и везама, ваздушним саобраћајем, чак и бројне природне катастрофе.

Научници из америчке свемирске агенције НАСА изнели су шокантне прогнозе о повећаним активностима Сунца, које би следеће године могле да имају значајан утицај на Земљу.

Стручњаци су упозорили да Земљу 2013. године може задесити низ геомагнетних олуја, које ће изазвати снажан шок.

Споменуте олује ће настати као последица комбинације ерупција соларних бакљи, короналног избацивања масе и ваздушних олуја.

Геомагнетне олује су међу најважнијим елементима космичке „климе" и утичу на многе области људских активности, на везе и системе навигације космичких бродова и енергетске системе. Такође имају велики утицај и на здравље и расположење људи.

Крајем септембра у свемирској агенцији НАСА су уочили јаке соларне бакље у близини Сунчеве пеге, а очекују и да се слични догађаји чешће понављају због константног загревања Сунца.

У марту и априлу ове године руски медији су известили да је на Земљи почела геомагнетна олуја - индекс геомагнетних поремећаја достигао је висину пет, односно минималан ниво изнад ког се поремећаји сматрају олујом.

О јачању сунчевих активности говоре и западни стручњаци. Водеће астрофизичке опсерваторије регистровале су 1. августа прошле године на површини Сунца две џиновске „сунчеве бакље" које су ослободиле огромне масе енергије, па су стручњаци говорили о правом „космичком цунамију".

Обично су такве експлозије праћене избацивањем неколико милијарди тона плазме која може да достигне брзину и до 1.600 километара у секунди.

Прве снажне сунчеве енергетске ударе наша планета већ је примила, а научници су упозоравали на могућност природних катастрофа и да су земље које такав „цунами" погоди фронтално, изложене природним катаклизмама.

Aстрономи су у фебруару 2011. године регистровали на Сунцу читав низ крупних прасака. По оцени америчких експерата, та серија је била најјача од 2007. године. У марту, после једног праска на Сунцу, на Земљи је почела снажна геомагнетна олуја, која је „окривљена" за катастрофалан земљотрес који је погодио Јапан.

Добра вест је да ће НАСА будно пратити активности Сунца, па ће моћи на време да упозори на евентуалне проблеме како би могли да се заштите сателити и свемирске летилице.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи