Читај ми!

Летећи ћилим превозно средство будућности?

Фикција у коју су веровала искључиво деца (и омладинац Аладин) постао је стварност! У лабораторији чувеног Универзитета Принстон једном младом научнику пошло је за руком да уз помоћ електричних таласа покрене минијатурни летећи ћилим, направљен од „паметне пластике“.

Први минијатурни магични тепих сачињен од пластике полетео је у лабораторији Универзитета Принстон, уз помоћ електричних таласа, јавио је Би-Би-Си (BBC).

Реч је о листу „паметне пластике", дужине 10 центиметара, који покрећу електрични таласи који доњом страном шаљу сићушне џепове ваздуха, од напред ка позади.

Прототип, описан у часопису Анали примењене физике, креће се брзином од око једног центиментра у секунди, а даљим унапређењем дизајна могла би се достићи брзина од једног метра у секунди.

Креатор овог уређаја, који више подсећа на причу из „Хиљаду и једне ноћи" него на инжењеринг 21. века, је дипломирани студент престижног Универзитета Ноа Џаферис.

Прототип засад има ограничен домет јер је привезан за тешке батерије, тако да може да се помери свега неколико центиметара.

Млади научник је, међутим, објаснио да већ ради на унапређењу модела који ће бити покренут соларном енергијом, те ће моћи слободно да прелети веће раздаљине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи