Читај ми!

У недељу последње „оле“

Љубитељи борби бикова узвикиваће „оле“ у Барселони последњи пут у недељу, пре него што на снагу ступи забрана тог спорта широм Каталоније. Очекује се да ће распродатој представи у кориди „Ел Монументал" присуствовати 20.000 гледалаца.

У Барселони ће у недељу бити одржана последња корида пре него што на снагу ступи забрана тог спорта широм Каталоније.

Регионалне власти забраниле су прошле године вековну традицију суочавања матадора наоружаног мачем и црвеном тканином и разбеснелог бика.

Индустрија борби бикова и даље верује да има шансе да промени мишљење званичника и врати и идуће године борбе у Каталонију, једини регион у Шпанији, поред Канарских Острва, који је забранио тај спорт.

Очекује се да ће распродатој представи у кориди „Ел Монументал" присуствовати 20.000 гледалаца.

Прослављени мадридски матадор Хосе Томас, који се повукао 2002. године, биће главна звезда догађаја.

„Постоји неколико катализатора који би могли да доведу до тога да забрана буде укинута", сматра Пако Марч, новинар који прати кориду.

Према његовим речима, конзервативна Народна партија, једна од две главне политичке партије у Шпанији, противи се забрани позивајући се на устав, а Каталонска федерација за борбе бикова прикупља потписе како би петицију послали шпанском Конгресу.

Економска криза, такође, могла би да буде фактор, јер су регионалне власти под великим притиском да смање трошкове и помогну држави у држању јавног дуга под контролом.

Томе сигурно неће допринети чињеница да ће каталонске власти власнику „Ел Монументала" Педру Балани морати да плате више милиона евра за зграду.

Гледалаца све мање 

Сваке године све мање Шпанаца одлази да гледа борбе. Број борби пао је за 34 процента у периоду од 2007. године до 2010. године. Арена „Лас Аренас" у Барселони затворена је још седамдесетих и сада је тржни центар.

Избори у Шпанији, заказани за 20. новембар, могли би, такође, да играју улогу у судбини борби бикова у региону.

Испитивања јавног мњења показују да ће Народна партија победити и тако окончати осмогодишњу владавину социјалиста, а лидери Народне партије могли би да притисну каталонске политичаре да поново уведу борбе бикова у замену за финансијску подршку централне владе.

Многи Каталонци сматрају да им Мадрид намеће своју културу, језик, па самим тим и борбе бикова. Борбе, међутим, јесу каталонска традиција. Реч је о „коребусу", борби у којој је бик подвргнут стресу, али не и убијен.

Широм Шпаније протести против борби су уобичајени. Противници кориде сматрају да таквој врсти традиције није место у савременом свету где је злостављање животиња неприхватљиво.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи