Читај ми!

Пољуљана и Ајнштајнова теорија релативитета?

Међународни тим научника највеће лабораторије за нуклеарну физику на свету (CERN) регистровао je неутрино честице које се крећу брже од светлости. Oво откриће у оквиру експеримента названог „Опера“, могло би да пољуља један од фундаменталних принципа физике, Ајнштајнову теорију релативитета.

Научници из највеће лабораторије за нуклеарну физику на свету (CERN), успели су да региструју неутрино честице, које су најнеобичније честице познате у физици. Ове субатомске честице се крећу брже од брзине светлости.

Откриће неутрино честица би могло озбиљно да уздрма кључни део Ајнштајнове теорије релативитета, по којој се у универзуму ништа не креће брже од светлости.

Антонио Ередиато из Европске организације за нуклеарна истраживања (CERN) рекао је за Ројтерс да су трогодишња мерења показала да се неутрини крећу за сада највећом брзином у космосу од 299.799 километара у секунди.

Та брзина забележена је у снопу неутрина испаљеном из CERN-овог седишта у Женеви ка једној лабораторији удаљеној 730 километара у Италији.

Научници су три године мерили кретање неутрина и забележили да се крећу 60 наносекунди брже од светлости.

„Резултати су изузетно поуздани, али је потребно да и друге колеге обаве тестирања како би их потврдили", навео је Ередиато.

Наши научници укључени у CERN истичу да нису директно укључени у овај део пројекта који ће данас и званично бити представљен.

„Одлучено је да данас направе званичну презентацију у CERN-у, да укључе цело физичко друштво света, како би се тај проблем разумео и иницирали нови експерименти. Док се нови експеримени не поставе и не провере, ово је званична информација која је и за нас физичаре шокантна", рекао је Петар Аџић, руководилац српског истраживачког тима.

Уколико дође до потврде, ово откриће ће оповргнути кључни део Ајнштајнове „специјалне теорије релативитета" из 1905. године по којој се ништа у универзуму не креће брже од светлости.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи