Читај ми!

Остаци сателита пашће на Земљу у петак

Делови америчког сателита УАРС већ данас би могли да почну да падају на Земљу, мада је много вероватније да ће се то десити сутра. Како наводи НАСА, за 50 година истраживања свемира није забележен случај да је било ко повређен због пада објекта из свемира.

Америчка агенција за свемирска истраживања (НАСА) саопштила је да се очекује да остаци нефункционалног сателита, тешког шест тона, падну на Земљу у петак, 23. септембра.

„Иако је још прерано да предвиђамо време и локацију, временски период је сада јаснији", навела је НАСА на веб-сајту.

НАСА је претходно саопштила да би сателит могао да падне на Земљу најраније 22. септембра, а најкасније у суботу, 24. септембра.

Очекује се да 26 делова сателита, који је служио у истраживачке сврхе, не сагори на путу ка Земљиној атмосфери, а где ће пасти, још није познато, пренео је АФП.

Научници прогнозирају да ће пасти негде у појасу између 57 степени северне и 57 степени јужне географске ширине, у којем живи највећи део светске популације.

НАСА ипак сматра да је ризик по људске животе „екстремно мали" и да за 50 година истраживања свемира није забележен случај да је било ко повређен због пада објекта из свемира. Према њиховим проценама, шанса да вас удари неки од ових делова је 1:3.200.

Прецизнија сазнања о зонама на које би сателит могао да се обруши биће доступна тек неколико часова пре његовог удара, тачније када сателит дође на висину од 10.000 метара, односно два сата пре пада.

НАСА апелује на све људе који пронађу део сателита да га не дирају, већ да контактирају полицију.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи