Читај ми!

Србија, земља нежности

Шампион Европе по броју становника који исказују нежност је Србија! Иако нас недостатак времена и стрес спречавају да се посветимо драгим особама, спремнији смо на нежност него традиционално осећајни Италијани и Французи.

Са 60 одсто „нежних" статистички смо у врху Европе, али не стижемо увек да отворено разговарамо са најближима и немамо довољно времена за пријатеље.

Превише обавеза и стрес главни су кривци што немамо воље да искажемо нежност и пажњу, али велики број грађана Србије настоји да својим вољенима пружи нежност и да улаже у развој односа са себи блиским људима, показало је истраживање које је спровео бренд „милка" у 18 европских земаља.

Такво понашање сврстало је грађане Србије на почасно место најнежнијих нација у Европи.

Изненађујуће, али ово истраживање је показало да смо спремнији на нежност и од становника Италије који су на осмом и Француске који су на 15. месту.

Вицешампиони у нежности су становници Мађарске са 58, а на дну листе су Чеси са само 28 одсто „нежних".

Према резултатима истраживања у коме су учествовали мушкарци и жене свих старосних доби у Србији, 50 одсто испитаних своју нежност поклања блиским особама готово увек када су у њиховом друштву и велику пажњу посвећује отвореној и искреној комуникацији са вољенима.

Свакодневица претрпана обавезама, недостатак времена, али и стрес којем смо изложени најчешћи су разлози што 43 одсто испитаника није нежно према својим најмилијима онолико колико би желело.

Приметно је и да, што смо старији, стрес представља све већу препреку за исказивање нежности према својим најдражима. Тако, у односу на младиће и девојке старости до 24 године којима је највећа препрека страх да нежност неће бити узвраћена, суграђани старости између 35 година и 44 године као доминантан разлог што нису пажљивији наводе стрес.

То је посебно евидентно код мушкараца који најчешће наводе стрес као основни разлог који их спречава да буду нежнији. Негативан утицај који свакодневна напетост и секирација остављају на могућност мушког дела популације да се посвети својим најмилијима знатно расте са порастом година.

У прилог томе говори и податак да је постотак оних који стрес наводе као главну препреку готово четири пута већи у старосној групи од 45 година до 54 године него код млађих испитаника.

Неговање искрене и отворене комуникације са најближима основа је квалитетног односа, а тако мисли и чак 54 одсто испитаних који се труде да често и са пуно пажње разговарају са својим вољенима.

Нажалост, део анкетираних, чак 38 одсто не стиже увек да одвоји време за искрен разговор са својим најдражима, већ се томе посвети само онда када се појави неки проблем.

У жељи да, у току једног дана, испунимо све задатке, да будемо добри супружници, родитељи, колеге и пријатељи, не стижемо да најближима поклонимо довољно нежности - мишљење је петине анкетираних који као основни разлог што не поклањају довољно пажње наводе недостатак времена и презаузетост. Тренуци нежности важан су део свакодневног живота само код 34 одсто испитаних.

Да бисмо потврдили своје место у врху нежних нација потребно је да градимо нове и унапређујемо постојеће односе са ближњима, да у свакој прилици покажемо вољенима колико нам значе и да нам то постане део свакодневице, закључак је истраживања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи