Читај ми!

Српски ДНК за Гинисову књигу рекорда

Највећи оригами модел ДНК на свету, дужине 250 метара, освануо је данас на београдском Тргу републике. Заслуге за обарање Гинисовог рекорда припадају ученицима Математичке гимназије и младим истраживачима ИМГГИ.

Ученици Математичке гимназије и млади истраживачи Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) направили су данас у Београду, на Тргу републике, оригами модел ДНК ланца дужине 250 метара и тако остварили услов за улазак у Гинисову књигу рекорда.

„Да би ланац ушао у Гинисову књигу рекорда мора бити 20 пута дужи од уобичајеног, односно од два метра, колика је дужина ДНК ланца у ћелијама", рекла је новинарима Соња Павловић, научна саветница у Институту за молекуларну генетику.

Састављање ланца који ће бити изложен у Институту надгледао је биоинформатичар Алекс Бејтмен који је пре осам година направио први оригами модел ДНК.

Акција прављења најдужег ДНК ланца је најава за „Ноћ истраживача" која ће у петак, 23. септембра, под слоганом „Повод за паметан провод", бити одржана у Београду.

На десет локација у Кнез Михаиловој и околним улицама, биолози, хемичари и геолози одговараће на питања Београђана, спроводити експерименте и тако им приближити теме којима се баве.

„Ноћ истраживача", чији је циљ промовисање науке и подстицање младих да се определе за истраживачко-научну каријеру, у Европи се од 2005. године одржава сваког четвртог петка у септембру, а у Србији други пут.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи