Читај ми!

Распала се теорија о изумирању диносауруса?

Нови подаци, добијени са Насиног сателита "WISE", показали су да досадашња теорија о удару астероида који је изазвао изумирање диносауруса није одржива, јер се судар астероида Баптистина, чије парче је наставило ка Земљи, заправо догодио 80 милиона година раније, што мења читав след догађаја.

До јуче важећа теорија по којој је удар астероида из Главног појаса астероида одговоран за изумирање диносауруса пре 65 милиона година распала се на комаде - буквално, пише Хафингтон пост.

Наиме, нови подаци пристигли са Насиног сателита "WISE" (Wide-field Infrared Survey Explorer) указују да астероид из Баптистина породице астероида (астероиди који деле исте орбиталне елементе у тзв. Главном појасу астероида, лоцираном између Јупитера и Марса. Породица је настала као последица судара гигантског астероида Баптистина, пречника 170 километара, са мањим телом) нема везе са њиховим нестајањем.

Према првобитној теорији, објављеној 2007. године у стручном магазину Nature, Баптистина је ударила у други астероид у Главном појасу астероида пре око 160 милиона година. Разбијени комади били су попут „летећих планина", а један од њих је ударио у Земљу и изазвао изумирање диносауруса.

Користећи ултраосетљиви инфрацрвени телескоп, научници су анализирали сунчеве зраке који се одбијају од преко 1.000 астероида из Баптистина породице. Открили су да се Баптистина астероид заправо распао пре 80 милиона година, а не, како се до сада веровало, пре 160 милиона година.

„То значи да остаци после судара нису имали довољно времена да дођу до 'резонантне тачке' и буду одбачени на Земљу пре 65 милиона година", тврди Ејми Мејнзер, коаутор нове студије, објављене у Astrophysical Journal и главни истраживач у NEOWISE пројекту у Насиној лабораторији за млазни погон у Пасадени.

„Сматрамо да би овај процес регуларно морао трајати много десетина милиона година."

Иначе, „резонанте тачке" су области у Главном појасу астероида где одбијање од гравитационог поља Јупитера и Сатурна функционише као „флипер" који одбацује астероиде из Главног појаса у регионе близу Земље.

Међутим, научници још увек верују да је удар астероида крив за изумирање највећих животиња које су ходале Земљом - само што сада треба утврдити одакле је дошао.

„Радимо на томе да створимо породично стабло астероида према врстама. Почињемо да изоштравамо нашу слику о томе како су се астероиди у Главном појасу сударали и измешали", додао је Џозеф Масијеро, вођа истраживања.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи