Читај ми!

Бритни или Ејми, питање је сад?

До сада пристигли предлози грађана за име новог моста на Ади Циганлији показали су да највише људи сматра да би требало да се зове по некој личности из новије српске историје, мада, уз доста верских и оригиналних назива, има и оних који мисле да би могао да понесе име музичких звезда Бритни Спирс или Ејми Вајнхаус.

Мост преко Саве код Аде Циганлије, биће пуштен у саобраћај до краја године, када ће добити и званично име, а Београђани су га до сада, путем својих предлога, „крстили" именима као што су „Феникс", „Пегаз", „Два срца", „Београдски обешењак", па чак и као Ејми Вајнхаус и Бритни Спирс.

Комисији за споменике и називе тргова и улица до сада је стигло око 150 предлога за име новог моста, а грађани престонице даривали су му имена познатих личности, животних идеала, црквених празника, предмета и природних појава.

Према мишљењу Београђана, да нови, велелепни мост понесе њихово име заслужили су Патријарх Павле, Душко Радовић, Иво Андрић, Момо Капор, Милутин Миланковић, Никола Хајдин, Стефан Немања, Новак Ђоковић, Јосип Броз Тито, Зоран Ђинђић, Драган Ђилас, Слободан Милошевић, Арчибалд Рајс, Дража Михаиловић, Драгутин Гавриловић, Бранко Пешић...

Да се маштовитост грађана не своди само на имена, показали су и предлози имена као што су „Београдски стампедо", „Једро", „Балерина", „Белада", „Србада", „Џин", „Два срца", „Београдски обешењак", „Лепеза", „Мост младости, љубави, јединства", „Врата народа", „Сребрна струна", „Сунце", „Паук", „Џин", „Еуро мост"...

Међу „кумовима" моста има и оних који су својим предлогом одали почаст историји и религији, па су у Комисији забележени предлози као што су „Мост палих бораца Београда", „Јасеновачких жртава", „Ослобођења Београда", „Српских краљева", „Великог вожда", као и „Успенски", „Спасовдански", „Вазнесенски", „Сретенски мост", па чак и „Богородочин" и „Мост Исуса Христа".

Да ли ће мост понети неко од ових имена или можда, пак, „Србија на обалама Саве", „Мост чувара града", „Одисеј на Ади", „Елита", „Европа", „Балкан", „Радован III", одлучиће Комисија у јавној и демократској процедури након његовог отварања.

Број коментара 184

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи