Читај ми!

Сателит од шест тона пада на Земљу?

Америчка свемирска агенција потврдила је да би 23. септембра један од њених сателита могао да падне на Земљу. Научници су прорачунали да ће се сателит тежак шест тона и величине аутобуса током проласка кроз Земљину атмосферу већим делом сагорети и распасти се на ситне делове.

Сателит тежак шест тона и величине аутобуса, који је ван функције од 2005. године када је остао без горива и искочио из своје орбите, могао би 23. септембра да падне на Земљу.

Америчка свемирска агенција потврдила је да за сада није познато где ће сателит УАРС (UARS - The Upper Atmosphere Research Satellit)пасти, али да би то могло да буде на било ком континенту у распону од Аљаске до Јужне Америке, што значи већи део насељеног света.

„Ово је тежак проблем за рачунање, не знамо тачан тренутак када ће пасти, а креће се веома брзо. Он заправо прође Земљину орбиту сваких 90 минута", рекао је Стив Вајт, професор физике на Универзитету „Фресно".

Очекује се да ће само око 600 килограма стићи до површине Земље распршени по површини пречника од 400 до 500 километара.

Ризик за јавну безбедност је један према 3.200, наводе научници, што је ипак већи ризик од оног који наводе представници Насе, од један према 10.000.

Научници тврде да прецизније податке о месту пада могу да дају тек два сата пре уласка сателита у Земљину атмосферу.

Потврђено је да у сателиту није остало опасног материјала, али саветују да се делови који падну на тло не дирају.

Није дозвољено задржати делове сателлита који падну на Земљу jeр се сматра да су они власништво Владе САД.

То није први случај пада сателита на Земљу. Само крајем прошле године три руска сателита пала су у Тихи океан.

Пре осам година хиљаде делова поломљеног спејс шатла „Колумбија" пало је у америчке државе Тексас и Луизијана, али ништа није оштећено.

Насини научници наводе да никад нико није био повређен предметима који су пали назад на Земљу из свемира.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи