„Срећно стопало“ плива ка кући

Ветеринари су са брода пустили залутало „Срећно стопало“ у море како би пингвин отпливао до свог дома 2.000 километара јужније од места „поринућа“. Било је потребно мало убеђивања да птица изађе из корпе у којој је била смештена, али чим је упала у воду, одмах је снажно запливала.

Пингвин који је постао светска сензација након што је залутао неколико хиљада километара од своје колоније, скочио је данас у Јужни океан и запливао ка свом природном станишту на Антарктику.

„Обузме вас невероватно осећање када видите свог пацијента коначно на слободи. То је дефинитивно најбољи тренутак овог посла", казала је ветеринарка Лиса Аргила којој је пингвин поверен на лечење након што је крајем јуна пронађен изнурен и изгладнео на једној новозеландској плажи.

Царски пингвин, назван „Срећно стопало", пуштен је у воду са новозеландског брода у висини острва Кампел, око 700 километара јужно од новозеландског Јужног острва.

Његов дом на Антартику удаљен је око 2.000 километара јужно, а очекује се да ће се на путу кући придружити другим Царским пингвинима.

Симпатични пингвин је у море спуштен низ специјално направљен хидро-тобоган.

Било је потребно мало „пријатељског убеђивања" да изађе из корпе у којој је лежао последњих шест дана од напуштања зоо врта у Велигтону где је провео два месеца на лечењу, казала је Аргила.

„Склизнуо је натрашке низ тобоган, али чим је упао у воду одмах је заронио и запливао далеко од брода", додала је ветеринарка.

Пингвин је нађен средином јуна на једној плажи близу Велингтона, где је јео песак верујући да је то лед који му природном окружењу даје неопходну воду. Пребачен је у зоо врт, оперисан и очишћен од песка и храњен млеком с комадима лососа.

Птица, стара три и по године, која сада тежи око 27,5 килограма, постала је светска атракција, а постоји намера да се њена необична авантура преточи у књигу и документарни филм.

Пре него што је спуштен у море, пингвин је опремљен чипом за праћење, а његово кретање је могуће пратити на nzemperor.com.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи